Sunday, February 9, 2020

Determiners

DETERMINERS (निर्धारक )

A Determiner is a word that is used before a noun to show how the noun is being used.
Determiner एक ऐसा शब्द है जो किसी Noun के पहले लगकर यह दिखाता है की उस Noun का प्रयोग कैसे किया जा रहा हैA
Example:- My Pen, Some Water, This Book, A Chair, 2 Student’s
किसका और कितना
1. Article. (A, An The)
2. Demonstrative. (This, That, These, Those)
3. Possessive.(My, Your, Our , His, Her)
4. Quantifier(Few, Many)
यह लड़का राम है 
This boy is ram.

Jist:-
1. Determiner Noun कि मात्रा और संख्या बताते हैंA
2. Noun के बिना  Determiner का प्रयोग नहीं होता हैA
3. जब Sentence मे  This, That, These तथ Those  के 
  ठीक बाद  Noun रहता है| 

 

Thursday, January 30, 2020

Lesson-11 12th @ A MARRIAGE PROPOSAL

 

A MARRIAGE PROPOSAL

Objective Question and Answer:- 

 

 

1. A Marriage Proposal is written by-
     Ans:- Anton Chekhor

2. Nataltia's dog is named
     Ans:- Leap

3. Lomov is .......Year's Old.
     Ans:- 35

4. A Marriage Proposal is act play.
     Ans:- One

5. Lomov's was the ......of Choobookov.
     Ans:- Neighbour.

Lesson-10 12th @ INDIA TROUGH A TRAVELLERS EYES

 

 INDIA TROUGH A TRAVELLERS EYES

 

Objective Question and Answer:- 

 

1.  'India Through a Traveller's Eye's has been written by
     Ans:- Pearl S. Buck

2. Pearl S. Buck is an .....writer.
     Ans:- Indian

3. I was called to kill a dangerous-
     Ans:- Dog

4. Religion is ever present in ....life.
     Ans:- Indian

5. Indian peasants are poorer than their....counterparts.
     Ans:- Chinese



 

Lesson-9 12th @ THE EARTH

 

THE EARTH

 

Objective Question and Answer:- 


1. 'The Earth' has been written by-
     Ans:- Herbert Ernest Bates (H E Bates)

2. H.E.Bates has written the story?
     Ans:- The Earth

3. Benjay's parents did not like....Because of gray eyes.
     Ans:- Florence

4. Johanson was a poor?
     Ans:- Farmer

5. Benjy should be alloed to keen?
     Ans:- Hens.




Lesson-8 12th @ HOW FREE IS THE PRESS

 

 HOW FREE IS THE PRESS

Objective Question and Answer:- 


1. How free is the Press is written by-
     Ans:- Dorothy L. Sayers

2. The printing press was set up by......
     Ans:- Caxton

3. The....can make or brack reputation.
     Ans:- prees

4. Dorothy L. Sayers says that press is free....
     Ans:- At most Places.

5. The Second chief source of a newspaper's revenue is?
     Ans:- The wealth or Woner.














Lesson-7 12th @ A CHILD IS BORN

 

A CHILD IS BORN

Objective Question and Answer:- 

1. Germaine Greer has written the Lesson-

     Ans:- A Child is Born

2. A....women has to observe various 'taboos, rituals and

   customs.

     Ans:- Pregnant.

3. Germaine Greer is an.....Writer.

     Ans:- British

4. Sylheti women and her child are given new dress on the ....

     day of the birth.

     Ans:- 7th


 

Wednesday, January 29, 2020

Lesson-6 12th THE ARTIST

 

THE ARTIST 

Objective Question and Answer:- 

1. Shinga Naoya has written the Story

    Ans:- The Artist

2. Sebei was a twelve years old......boy.

    Ans:- Japanese

3. Seibei got gourds for a few-

    Ans:- Sents

4. Seibei's hobby was collecting of-

    Ans:- Gourds

5. Seibei was passionately interested in--

    Ans:- Gourds

 

Lesson- 5 12th Idea That Have Helped Mankind


IDEAS THAT HAVE HELPED MANKIND


OBJECTIVE QUESTION AND ANSWER:- 

1. Bertrand Russell has written the lesson?
    Ans:- Idea That Have Helped Mankind

2.  Who was Bertrand Russell.
    Ans:- Mathematician & Historian

3. Idea That Have Helped Mankind is written by....
    Ans:- Bertrand Russell

4. Bertrand Russell was awarded Nobel Prize in literature in the
    Year...?   
    Ans:- 1950 

5. The invention of....was more important than domestication of 
    animals? 
    Ans:- Agriculture

6. What is our attitude towards those out-side our herd?
    Ans:- Ferocious.

7. How has the civilization helped us?
   Ans:- Civilized and Mental Development.

8. What has civilization helped us?
   Ans:- Friendly towards others.



Lesson-4 12th I HAVE A DREAM Objective Question and Answer

 

I HAVE A DREAM

 

OBJECTIVE QUESTION AND ANSWER :-


1. 'I Have a Dream' is written by-
     Ans:- Martin Luther King Jr.

2. Martin Luther King, Jr. Has written the lesson?
     Ans:- I Have a Dream

3. I Have a Dream is a part of speech delivered by-
     Ans:- Martin Luther King Jr

4. Martin Luther King Jr. Belong to-
     Ans:- The USA

5. Martin Luther King Jr. had .....children.
     Ans:- Four  


https://sikshalay.blogspot.com/

Wednesday, January 22, 2020

Lesson-3 12th A Pinch of Snuff @ I Sc 2nd Year

Lesson 3

A PINCH OF SNUFF

Manohar Malgaonkar


 

1. "A Pinch of snuff" is written by...

      Ans:- Manohar Malgaonkar

2. Narrator received Nanukaka at the....

     Ans:- Railway Station

3. Nanukaka was coming from Delhi to see.... 

    Ans:- Ministers

4. Nanukaka took out cheque book and write for....

   Ans:- 1000/-

5. Who went to the minister in jodhpur coat?

   Ans:- Manohar Malgaonkar

6. Nanukaka was the narrator's.....

  Ans:- Maternal uncle

7. Who is the main character of a pinch of snuff?

  Ans:- Nanukaka

8. Nanukaka was to stay for ......Days.

  Ans:- Two or Three Days

9. A Pinch of Snuff is a ......

 Ans:- Humorous Story

10. Nanukaka has a unique quality of telling?

  Ans:- Lies 

11. Nanukaka had tied a huge...turban round his head.

  Ans:- Orange

12. Ratiram is the son of......

  Ans:-Sohanlal Ratiram

13. Manohar Malgaonkar was the ....on Probation.

  Ans:- Under Secretary 

14.Who dosen't see people for weeks-months?

   Ans:- Ministers.

15. Who took a pinch of snuff?

   Ans:- Nanukaka.

16. Who had installed Nanukaka in Malgaonkar room?  

   Ans:- His Mother.

 

 

notepad exam

 Notepad Exam 2025 https://quizzory.in/id/6744600edbef2a74271cef54